DESTEK EĞİTİMİ PROGRAMLARI

Özgül Öğrenme Güçlüğü Olan Çocukların Ailelerine Öneriler

 Özgül Öğrenme Güçlüğü Olan Çocukların Ailelerine Öneriler
Her çocuğun ÖÖG’si farklıdır. Çocuğun güçlü ve güçsüz alanları belirlenip, çocuğa ona göre yaklaşılmalıdır. 
- ÖÖG olan çocuklar ne kadar belli etmeseler bile güçlüklerinin ve okuma yazma konusunda sınıftaki diğer arkadaşlarının gerisinde olduklarının farkındadırlar. Kendilerini kötü hissederler. Bu yüzden çocuklarda çoğu zaman kaçınma davranışı gözükür ve derslere katılmakta isteksiz olmalarına neden olmaktadır.
- Özgül Öğrenme Güçlüğü hakkında öncelikle bilgi sahibi olunmalıdır. Çocuğunuzun kardeşlerine, öğretmenine ve çevrenizdekilere bu güçlük hakkında bilgi verilmelidir. Çocuğunuza ÖÖG tanısı konulduysa, bunun bir güçlük olduğu kabul edilmeli. Tedavisi ile ilgili neler yapılabileceği araştırılmalıdır.
- Bazı çocuklar içinde bulundukları başarısızlık duygusundan dolayı kendilerini ifade ederken daha hırçın ya da saldırgan davranışlar sergileyebilirler ya da içe kapanabilir, depresif bir duygu durumu yaşayabilirler. Bu süreç içerisinde psikolojik danışmanlık hizmeti alınması gereklidir.
- Psikologlardan, özel öğretmenlerden destek alınmaya çalışılmalıdır. Bu sorunu kendi başınıza halletmeye çalışmadan psikolojik danışmanlık hizmeti alarak daha doğru şekilde hareket edebilirsiniz.
- Çocuğunuzun ÖÖG tanısından dolayı derslerinde başarısız olabileceğini düşünerek, çocuğunuza verdiğiniz tepkilere dikkat etmelisiniz. Çok aşırı tepkilerde bulunmak yerine daha ılımlı yaklaşmaya ve sabırlı olmaya çalışılmalıdır.
- ÖÖG tanısı alındıktan sonra anne babaya da eskisinden daha fazla sorumluluk düşer. Birlikte ders çalışmanız, ödev yapmanız ya da ödevlerinin nasıl yapılacağı hakkında ona bilgi vermeniz gerekebilir. Ancak çocuğunuz derslerini yaparken onun yerine yapmayın. 
- Okuldaki ödevlerinin yanında, Psiko-Eğitim çalışmalarında tanıya yönelik verilen ödevler artmaktadır. Bu yüzden çocukların yanlarında olduğumuzu göstererek onların rahatlamasını sağlayabilirsiniz.
- Ders çalışma masasında çok fazla eşya olmamasına dikkat edilmeli ve çalışma masası düzenli olmalıdır.
- Okumada güçlüğü( Disleksi) olan çocuklar genelde okuduklarını sesli okumak istemezler ya da önce içlerinden, okuyacakları kelimeleri çözüp öyle okumayı yeğlerler. Bu yüzden anneler ve babalar çocuğu sesli okuması anlamında teşvik etmelidir.
- Çocuğunuzun öğretmeni ile iş birliği içinde olmanız ve öğretmeninize bu güçlükle ilgili bilgilendirme yapmanız bu süreci daha korunaklı yapacaktır.
- Ailecek geçirdiğiniz boş zamanlarınızda kelime oyunları oynamak, çocuğunuzun dikkat süresini artırır, harfleri tanımasına yardımcı olur.
- Alışverişe giderken yaptığınız listeyi, çocuğunuzdan yazmasını isteyebilir böylece çocuğun kendi yazdıklarını keşfetmesine yardımcı olursunuz.